اخبار عمومی
اعلام وصول 2
213555
تاریخ انتشار: 1397/04/16 02:03
مشروح سخنان وزیر خارجه پس از نشست وین؛
محمد جواد ظریف پس از نشست با وزیران امور خارجه ۴+۱ و فدریکا موگرینی گفت: در نشست امروز همه اعضای باقیمانده در برجام بر ضرورت انتفاع ایران از برجام تاکید کردند.

به گزارش عصرجهان به نقل از ایسنا؛ وزیر امور خارجه کشورمان عصر روز جمعه در جمع خبرنگاران گفت: این اولین نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح وزیران خارجه بعد از خروج آمریکا از این توافق بین المللی بود.
ظریف با بیان این که این نشست بسیار جدی و سازنده بود، گفت: در طول دو ماه گذشته بعد از خروج غیر قانونی امریکا تلاش‌های زیادی از سوی اعضای باقیمانده صورت گرفت تا ایران از منافع به خصوص اقتصادی برجام استفاده کند.
وی افزود: بیانیه‌ای که توسط خانم موگرینی قرائت شد بیانیه مشترکی بود که از سوی همه اعضا در اولین کمیسیون مشترک برجام در سطح وزیران منتشر شد.
ظریف در ادامه تاکید کرد: ایران این حق را برای خود محفوظ دارد که در برابر تخلف رسمی آمریکا در خروج از برجام اقدامات خود را انجام دهد.
وزیر خارجه کشورمان با بیان این که در این جلسه تاکید شد بر این که مردم ایران باید منافع برجام را ببینند، خاطر نشان کرد: همه اعضای باقی مانده تعهداتشان را در حوزه‌های مختلف در سطح وزرای خارجه بیان کردند. از ادامه فروش نفت و روابط مالی، حمل و نقل و سرمایه گذاری تا سایر موضوعات که در بیانیه ذکر شده است.
ظریف تصریح کرد: پریروز در تهران بسته‌ای را دریافت کردیم که آقای روحانی گفتند کافی نیست. امروز در این جلسه توضیحات بیشتر شنیدیم و در مورد موضوعات نفتی و بانکی توضیح دادند.
وی تاکید کرد: الان باید وارد مرحله اجرا شویم. آن چه به عنوان تعهد و اقدامات مطرح شده باید اجرایی شود و ببینیم که آیا منافعش را می‌بریم.
وزیر امورخارجه کشورمان، با بیان این که برای این اقدامات زمان بندی مدنظر است، گفت: این زمان بندی مطابق با تحریم‌های امریکا است. آنچه که اعلام شده قوانین مسدود کننده اروپا باید تا قبل از اجرایی شدن تحریم‌های آمریکا اجرایی شود.
وی در ادامه با تاکید بر این که ایران همواره در سطوح مختلف به عهدش پایبند بوده و اکنون هم است، گفت: اما ما طبق برجام این امکان و حق را داریم که اگر زمانی در کشورمان تشخیص داده شد که به خاطر نقض آمریکا که هنوز موضوع حل نشده است اقداماتی انجام دهیم. لذا فعلا تصمیم داریم تعهداتی که امروز شده را به تهران منتقل کنیم و مقامات کشور تصمیمات لازم را بگیرند.
ظریف افزود: بر اساس پیش بینی ها در مرحله اول فرصت برای عملیاتی کردن تعهدات می دهیم تا آنها را در مرحله اجرا ببینیم ضمن این که اقدامات خودمان را هم در نظر داریم که اگر اقدام نکردند ما اقدام کنیم.
وی با تاکید بر این که تمام اعضای برجام برای ایستادن در برابر اقدام آمریکا اراده سیاسی دارند و تعهد داشتند، گفت :باید در عمل دید. آنچه ما از روش‌های عملیاتی شنیدیم کاملا روش‌های عملی است و اگر این اراده سیاسی که امروز اعلام شد اعمال شود می توان کار را پیش برد.
ظریف با بیان این که برای ما، مهم روشن تر شدن جزییات اقدامات و عمل بود، گفت: امروز جامعه بین الملل از این اراده سیاسی اعضای باقی مانده مطمئن است که می خواهند برجام ادامه یابد و آمادگی حمایت از شرکت‌های خود را دارند و مسیرهای مالی را برای شرکت ها فراهم می کنند.
وی تاکید کرد :این یک پیام بسیار مهم به جامعه اقتصادی ماست که با اطمینان به آینده برای سازندگی کشور حرکت کنند.
ظریف گفت: بقیه کشورهای دنیا در کنار آمریکا نیستند و حتی در برابر آن قرار دارند. ما می‌توانیم با استفاده از ظرفیت‌های داخلی و همکاری‌های بین المللی مسیر شکوفایی ایران را با سربلندی دنبال کنیم.
وی خاطرنشان کرد: آنها تعهد کرده‌اند اما این که آیا این تعهد کافی است، حتما کافی نیست. اقدامات متقابل ما یک تهدید نیست بیان یک واقعیتی است که در برجام به رسمیت شناخته شده است.
ظریف در خصوص ادامه این نشست‌ها نیز به خبرنگاران گفت: جلسات متخصصین ما بسیار فشرده‌تر برای اجرایی شدن راهکارها برگزار خواهد شد.
وی با بیان این که بسته ارائه شده قابل اجرا هست اما کافی و دقیق نبود، ادامه داد: امروز برخی نکاتی که در بسته نبود در بیانیه دیده شد و تعهد سیاسی و حقوقی کشورهای عضو برای عملیاتی کردن نکات باقی مانده در بسته دیده شده است.
ظریف با اشاره به جلسات دو جانبه امروزش با وزیران امور خارجه چین و روسیه و همچنین فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: همکاران اروپایی جلسات پارلمانی داشتند که نیاز بود سریع محل اجلاس را ترک کنند.
وی در پاسخ به این که آیا در رابطه با برجام نشست دیگری در سطح وزیران خارجه برگزار خواهد شد، تصریح کرد: در رابطه با برجام احتمالا در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل جلساتی خواهد بود اما آنچه امروز تصمیم گرفته شد این بود که جلسات متخصصین ما به صورت فشرده تر برای اجرایی کردن راهکارهای عملیاتی برگزار شود تا مشخص شود مواردی که امروز ارایه شد تمام جزییات و جوانب را دیده و راهکارهایی است که کاملا جنبه اجرایی داشته باشد و بتواند از مرحله پیشنهاد به مرحله عملیاتی تبدیل شود.
ظریف گفت: در جلسه امروز پیشنهادات را به صورت جدی‌تر و عملیاتی‌تر به صورت شفاهی هم مطرح شد که همکاران ما در حال بررسی این پیشنهادات هستند. قرار شده جلسات مشترکی با هر کدام از وزرا داشته باشیم تا ببینیم هر کدام از این پیشنهادات عملیاتی چطور می‌تواند با نیازهای ما در حوزه بانکی و نفتی و ... دقیقا منطبق شود.
وی افزود : این پکیج تا حدی نهایی است و تعهداتش مشخص است اما باید اجرایی و عملیاتی شود.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوال ایسنا، در رابطه با زمان اجرایی شدن تعهدات مطرح شده، اظهار کرد: به تدریج همین طور که در رابطه با هر کدام از موضوعات به نتیجه میرسیم باید اجرایی هم بشود. بعضی اقدامات ممکن است زمان بر باشند. آنچه که مهم است این است که احساس اطمینان و اعتماد به آینده در جامعه تجاری جهانی و داخل ایران ایجاد شود و امیدواریم که مردم مخصوصا کارافرینان با اطمینان به آینده حرکت کنند.
ظریف خاطرنشان کرد: فضایی که من امروز در این جلسه دیدم این بود که اراده سیاسی وجود دارد. این اراده سیاسی با اقدامات متقابل مخصوصا بخش خصوصی ایران و با ایجاد فضای امید به آینده می‌تواند تقویت شود و محیط کسب و کار ایران را بسیار برای خارجی‌ها جذابتر کند.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوال دیگر ایسنا در مورد اقداماتی که از سوی ایران در صورت اجرایی نشدن تعهدات طرف مقابل انجام خواهد شد و زمان و چگونگی این اقدامات نیز تصریح کرد: تصمیم گیری در سطح عالی کشور در مورد زمان بندی اقدامات به صورت کلی انجام شده است. جزئیات زمان بندی پیشنهاد شده و هیات نظارت بر اجرای برجام تصمیم گیری لازم را در مورد اصل اقدامات و نحوه ورود به حوزه‌های اقدامات اتخاذ کرده است لذا این تصمیم گیری‌ها حسب مورد و بر حسب این که چه زمانی نیاز است جزئی خواهد شد و ان‌شاءالله آماده خواهد بود.
وی خاطر نشان کرد: امیدواریم که نیاز نباشد به این اقدامات، چون ما با اراده سیاسی بر اجرای تعهداتمان وارد برجام شدیم. ما مذاکره کردیم که برجام را اجرا کنیم. تمام دیگر اعضای برجام هم همین وضعیت را دارند. هدف ما این است برجام اجرا شود. اما برای این که تضمین داشته باشیم طرف مقابل ما کاملا مطلع شده که ما اقدامات خودمان را برای تضمین اجرای برجام داریم. این به معنای تهدید نیست بلکه به معنای داشتن تضمین‌هایی است که همه بتوانند تعهدات خودشان را به صورت مناسب و در زمان مناسب با حسن نیت انجام دهند.
ظریف با بیان این که روسیه و چین روابط بسیار خوبی با ما دارند، ادامه داد: پکیجی که ارائه شده پکیج اروپایی نیست؛ تعهدات ارائه شده تعهدات هر ۵ عضو به اضافه تعهدات اتحادیه اروپاست. همه اعضای کمیسیون مشترک این تعهدات را بیان کردند و بیانیه از طرف همه است و این برای اولین بار است که چنین بیانیه‌ای در سطح وزیران خارجه و اتحادیه اروپا در کمیسیون مشترک صادر می‌شود.

***
بیانیه پایانی نشست وزیران خارجی ایران و ۱+۴ توسط موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا قرائت شد.

کمیسیون مشترک برجام که در وین برگزار شد در بیانیه پایانی خود اعلام کرد:

تمام طرف‌های برجام بر لزوم ادامه اجرای این توافق و پایبندی به تعهداتشان تاکید و توافق کردند که صادارت نفت و گاز و تولیدات پتروشیمی ایران باید ادامه یابد و بعلاوه نشست‌های کمیسیون مشترک، از جمله در سطح وزیران ادامه داشته باشد.

شرکت کنندگان توافق کردند تا به پیشرفت‌ها (برای حفظ برجام) تحت بازبینی دقیق ادامه دهند و کمیسیون مشترک، ازجمله در سطح وزیران کماکان تشکیل جلسه دهد تا تلاش‌های مشترک به پیش رانده شود.

در این بیانیه همچنین آمده است که طرف‌های توافق بر لزوم ادامه صادرات نفت و گاز و تولیدات پتروشیمی ایران تاکید کرده‌ و خواستار ترغیب به سرمایه‌گذاری در ایران شده‌اند.

متن کامل این بیانیه به شرح زیر است:

۱. بنا به درخواست جمهوری اسلامی ایران، نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح وزرا در تاریخ پانزده تیرماه در وین برگزار شد. کمیسیون مشترک به منظور بحث در مورد مسیر پیش رو برای حصول اطمینان از اجرای مستمر توافق هسته ای در تمامی ابعاد آن و بررسی مسائل حل نشده ناشی از خروج یکجانبه آمریکا از این توافق و وضع مجدد تحریم هایی که وفق برجام و پیوست شماره دو آن رفع شده بود؛ موضوعی که عمیقا موجب تاسف اعضای کمیسیون مشترک گردیده است، تشکیل شد.

۲. کمیسیون مشترک مسئولیت نظارت بر اجرای برجام را برعهده دارد.

۳. کمیسیون مشترک به ریاست خانم فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و با حضور آقای وانگ یی وزیر امور خارجه و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین ، آقای ژان-ایو لودریان وزیر امور اروپایی و خارجه فرانسه ، آقای هایکو ماس وزیر خارجه آلمان ، آقای سرگی لاوروف وزیر خارجه فدراسیون روسیه، آقای آلیستر برت وزیر مشاور در امور خاورمیانه در وزارت امور خارجه و مشترک المنافع انگلستان، و نیز آقای محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد.

۴. اعضای برجام مجددا بر تعهد خود نسبت به اجرای کامل و موثر توافق هسته ای تاکید نمودند. آنها خاطرنشان نمودند که برجام یک عنصر کلیدی در ساختار جهانی عدم اشاعه بوده و یک دستاورد بسیار مهم در حوزه دیپلماسی چندجانبه می باشد که بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ با اتفاق آرا مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار گرفته است. اعضای برجام از یازدهمین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در تاریخ ۲۴ ماه می که ایفای تعهدات هسته ای از سوی ایران را مورد تایید قرار داد ابراز خرسندی نمودند.

۵. همه اعضای برجام بر ضرورت تداوم اجرای کامل و موثر تمامی تعهدات هسته ای تاکید کردند. آنها از پیشرفت های صورت گرفته در پروژه مدرنیزاسیون رآکتور تحقیقاتی اراک استقبال کرده و از اینکه انگلستان مسئولیت ریاست مشترک کارگروه اراک را عهده دار شده است ابراز خرسندی نمودند. اعضای برجام کماکان پروژه مدرن سازی رآکتور تحقیقاتی اراک به عنوان بخشی از برجام و طرح تبدیل تاسیسات فردو به یک مرکز هسته ای، فیزیک و فناوری را مورد حمایت قرار خواهند داد. اعضای برجام همچنین از پروژه های مهم در حوزه های همکاری هسته ای صلح آمیز که در چارچوب پیوست شماره سه برجام انجام می شود استقبال به عمل آوردند.

۶. اعضای برجام اذعان نمودند که در ازای اجرای تعهدات هسته ای از سوی ایران، رفع تحریم ها، از جمله برخورداری از منافع اقتصادی حاصله از آن، بخش حیاتی برجام است. آنها همچنین به این نکته توجه نمودند که کنشگران اقتصادی که به دنبال کسب و کار مشروع با ایران بوده اند، با حسن نیت و بر مبنای تعهدات مندرج در برجام که در بالاترین سطح مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار گرفته است عمل نموده اند.

۷. اعضای برجام تلاش های اخیر خود برای ارائه راه حل های عملی به منظور استمرار عادی سازی روابط تجاری و اقتصادی با ایران را مورد بحث قرار دادند. آنها از فعالیت های گسترده ای که تا کنون صورت گرفته، تقویت گفتگوهای فنی و بسیج منابع قابل توجه توسط همه استقبال نمودند.

۸. اعضای برجام بر تعهد خود در رابطه با موارد زیر، با حسن نیت و در یک فضای سازنده، تاکید کردند:
- حفظ و ارتقاء روابط گسترده تر اقتصادی در حوزه‌های مختلف با ایران؛
- حفظ و استمرار کانال‌های موثر مالی برای تعامل با ایران؛
- تداوم صادرات نفت و میعانات گازی، محصولات نفتی و پتروشیمی؛
- تداوم روابط حمل و نقل دریایی (از جمله کشتیرانی و بیمه)، زمینی، هوایی و ریلی
- تقویت پوشش‌های اعتبار صادراتی
- حمایت روشن و موثر از کنشگران اقتصادی که با ایران تجارت می‌کنند، به‌ویژه شرکت‌های کوچک و متوسط که شاکله اصلی بسیاری از اقتصادها محسوب می‌شوند؛
- تشویق سرمایه‌گذاری‌های بیشتر در ایران؛
- حمایت از کنشگران اقتصادی در سرمایه‌گذاری‌ها و دیگر فعالیت‌های تجاری و مالی که با، یا در رابطه با، ایران انجام می‌دهند؛
- گرد هم آوردن کارشناسان بخش دولتی و خصوصی، از جمله از طریق تقویت شوراهای تجاری؛
- حمایت عملی از تجارت و سرمایه‌گذاری در ایران؛
- حمایت از شرکت‌ها در برابر آثار فراسرزمینی تحریم‌های ایالات متحده؛
اعضای برجام مورد اقدامِ اتحادیه اروپا به منظور حمایت از شرکت‌های دول عضو اتحادیه، فرایند به روز رسانی قانون انسداد و به روز ‌رسانی مجوز اعطای وام‌های خارجی توسط بانک سرمایه‌گذاری اروپا به ایران را مورد توجه قرار دادند.

اعضای برجام مستقیما به صورت دوجانبه و از طریق همکاری با شرکای بین‌المللی بر روی موضوعات فوق‌الذکر کار خواهند کرد تا آنها را تشویق به اتخاذ سیاست‌ها و ایجاد مکانیزم‌های مشابه در روابط اقتصادی با ایران نمایند.

۹. اعضای برجام خاطر نشان نمودند که این ابتکارات با هدف حفظ توافق هسته‌ای صورت می‌گیرد که منافع امنیتی همه را تامین خواهد ساخت.

۱۰. اعضای برجام توافق کردند پیشرفت‌های حاصله را به دقت زیر نظر داشته باشند و مجددا جلسه کمیسیون مشترک را، از جمله در سطح وزیران، به نحو مقتضی برای پیشبرد تلاش‌های مشترک تشکیل دهند. اعضای بجرام بر عزم خود برای طراحی و اجرای موثر راه‌حل‌های عملی در خصوص موضوعات فوق‌الذکر تاکید کردند.



کانال تلگرام عصر جهان



ثبت نظر

نام*
ایمیل(اختیاری)
نظر*