مهندس عبدالرحیم رشیدی پور مدیرعامل انجمن مهندسان شهرساز استان خوزستان: شهرها موجوداتی زنده اند که با بی مهری و بی برنامگی، رشدی سرطانی و بی رویه در غیاب متخصصان امور شهری و شهرسازان داشته و دارند که راهکار اساسی آن ، طراحی ، نظارت و اجرای طرحهای توسعه شهری با تکیه بر مشارکت مردم و استفاده از خدمات مهندسان شهرساز توسط دستگاه های اجرایی دخیل در مدیریت شهری می باشد.
به گزارش پایگاه خبری عصرجهان، ساعت ۹ الی ۱۲روز دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳ همایشی بمناسبت بیست و یکمین سالروز جهانی شهرسازی و به همت انجمن مهندسان شهرساز استان خوزستان، مسئولین اجرائی استان، گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان، اداره کل راه و شهرسازی استان خوزستان، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان خوزستان و شهرداری اهواز در سالن آمفی تئاتر دانشکده علوم انسانی این دانشگاه برگزار شد.
مهندس عبدالرحیم رشیدی پور مدیرعامل انجمن مهندسان شهرساز استان خوزستان در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: در این همایش که با محوریت جایگاه شهرسازان در صدور پروانه ساخت، تهیه طرح های شهری، کنترل ضوابط و مقررات شهری، کمیسیونهای شهرسازی (ماده ۱۰۰ و ۹۹ قانون شهرداریها و ماده ۸ مناطق ازاد)، کارگروه امور زیربنایی استان خوزستان و توسعه شهری برگزار شد جمعی از دانشجویان، دانش پژوهان و علاقمندان حوزه شهرسازی، اعضای هیئت علمی، مهندس زارع زاده نماینده شهرداری اهواز، سرکار خانم مهندس کوچک پور معاون شهرسازی و مهندس جعفرزاده معاون مسکن اداره کل راه و شهرسازی استان خوزستان ، مهندس فروغی راد نماینده نظام مهندسی خوزستان، دکتر امانپور نماینده هیئت علمی دانشگاه شهید چمران، مهندس جوهری معاون شهرسازی شهرداری آبادان ، دکتر صادقی نماینده هیئت علمی دانشگاه اسلامی آزاد واحد اهواز حضور داشتند
مهندس عبدالرحیم رشیدی پور طی سخنانی در این همایش اظهار داشت: روز هشتم نوامبر در سال 1949 توسط پروفسور کارلوسر ماریا دلا پائولرا با افتتاح انستیتو مطالعات مسایل شهرسازی دانشگاه ، تحت عنوان روز جهانی شهرسازی ثبت و پس از آن به روز جهانی شهرساز (مصادف با 18 آبان) معروف گردید:
روز جهانی شهرسازی مجالی است برای اندیشیدن در مسائل و مشکلات شهرها و پیشنهاد راهکارهای مناسب در استفاده از امکانات و قابلیت ها جهت رفع کمبود ها و محدودیت ها.
نوروزی است برای گرامی داشت مقام و جایگاه شهرسازان و سنجش حضور و تاثیرگذاری آنان در این مجتمع های زیستی.
مدیرعامل انجمن مهندسان شهرساز استان خوزستان افزود: شهرها موجوداتی زنده اند که با بی مهری و بی برنامگی، رشدی سرطانی و بی رویه در غیاب متخصصان امور شهری و شهرسازان داشته و دارند که راهکار اساسی آن ، طراحی ، نظارت و اجرای طرحهای توسعه شهری با تکیه بر مشارکت مردم و استفاده از خدمات مهندسان شهرساز توسط دستگاه های اجرایی دخیل در مدیریت شهری می باشد.
رشیدی پور ادامه داد: دغدغه مندان این رشته فرا رشته ای در استان خوزستان چند سالی است تحت لوای انجمن مهندسان شهرساز خوزستان گرد هم می آیند و با ارائه برخی موضوعات شهری، هماهنگ با سایر شهرسازان کشور درصدد هستند تا گامی نو بردارند.
این کارشناس ارشد شهرسازی افزود: متأسفانه هنوز هم ، در جایگاه این متخصصان شهرساز ، افرادی دیگر که تعهدی به شهرها ندارند این مسندها را اشغال و شهروندان عزیز را از خدمات آنان بی بهره نموده اند.
از مکانیابی و تغییر کاربری های کمیسیون های مرتبط و تخصیص اراضی و صدور پروانه های ساختمانی و نظارت بر ساخت و سازهای شهری و روستایی گرفته تا بررسی موارد تخلف در کمیسیون های ماده 99 و 100 قانون شهرداری ها ، در بسیاری جاها هنوز از خدمات شهرسازان استفاده نمی شود.
جذب بسیار کم فارغ التحصیلان شهرساز در حوزه های شهرسازی شهرداری ها در کنار سایر عوامل باعث عدم تحقق کاربری های شهری و طرح های توسعه شهری گردیده است.
عضو سابق هیات مدیره نظام مهندسی استان خوزستان عنوان کردند: انجمن شهرسازی استان ضمن تشکر و تقدیر از همه عزیزانی که دلسوزانه پیگیر حل مشکلات شهرهای استان هستند، در این مکان مقدس ، اعلام آمادگی می نماید که با بهره گیری از نیروهای جوان در کنار پیشکسوتان حرفه شهرساز ، تمام تلاش خویش را در جهت اجرای بخشنامه های وزیر محترم کشور در خصوص انتظام بخشی به آرای کمیسیونهای ماده 77 و 99 و 100 به کمک شهرداریهای استان همت گمارند و از شهرداران و معاونان شهرسازی آنان تقاضای حمایت در این زمینه دارد.
در وزن دهی به احجام و جرم گذاری به توده هایی که قرار است در کنار فضاهای شهری شکل بگیرد ، این انجمن آماده همکاری با شهرداری هاست تا با در نظر گرفتن ضوابط و مقررات شهری ، شهرسازانه پیشنهادات راهگشا به شهرداری ها ارائه نماید تا علاوه بر تأمین حقوق مالی و مادی و درآمد شهرداری ها ، از قربانی نمودن فضاهای شهری جلوگیری نماید.
مدیرعامل انجمن مهندسان شهرساز استان خوزستان در بخش پایانی سخنان خود افزودند: در جهت رفع آلودگی های بصری و با ارائه پیشنهادات کارشناسی نسبت به ساماندهی سیما و منظر شهرها اقدام و با بهسازی شهرها درخور شهروندان گرامی به مدیریت اجرایی کمک نماید.
این انجمن ضمن تأکید بر ماده 101 قانون شهرداری ها از شهرداری ها تقاضا دارد که کار تفکیک و تجمیع اراضی و املاک را به شهرسازان بسپارند تا توسعه فیزیکی و بازآفرینی شهری ، تسهیل گردد. خصوصا اینکه شهرداری ها باید در جهت رعایت پدافند غیرعامل کوشا باشند.
امیدواریم با دلسوزی مسئولین مرتبط و واگذاری امور شهرسازی به متخصصان شهرسازی روزانه شاهد رشد شهرها در جهت توسعه منطقی و شکل گیری شهرهایی زیبا ، امن ، انسانی و خاطره انگیز باشیم.
بنا به گزارش دریافتی پس از پاسخگویی به سوالات حضار، همایش با قرائت بیانیه پایانی توسط دکتر صادقی مدیر گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اهواز و تایید حاضران به کار خود پایان داد.
متن بیانیه پایانی روز جهانی شهرسازی در خوزستان - آبان ۱۴۰۳
روز جهانی شهرسازی فرصتی است برای نگاه به برنامه ریزی و طراحی شهری از منظر جهانی رویدادی که ضمیر شهروندان و مقامات دولتی را به تاثیرات زیست محیطی ناشی از توسعه شهرها جلب نموده و یادآور جایگاه شهرسازان در برنامه ریزی و طراحی شهرها و ایجاد مکانی مطلوب و با کیفیت برای زندگی شهر زیست پذیر) می باشد.
انجمن مهندسان شهرسازی استان خوزستان ، ضمن قدردانی و سپاس فروان از همکاری ریاست محترم دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز و مدیریت های زیر مجموعه در برگزاری این همایش از حضور پرشور و گسترده مسئولین و مدیران محترم استانی و شهری اساتید فرهیخته و دانشجویان عزیز در بزرگداشت روز جهانی شهرسازی تشکر و قدردانی می نماید. امید است که این بزرگداشت در نیل به اهداف اصلی خود یعنی شناساندن این حرفه به عموم و ارتقای دانش و آگاهی شهروندان موفق بوده باشد.
در این راستا با مد نظر قرار دادن اهداف همایش و با مد نظر قرار دادن مسایل و مشکلات جوامع شهری، بویژه مسائل و معضلات کلان شهر اهواز موارد ذیل به عنوان بیانیه این همایش اعلام و بر پیگیری همه جانبه آن تاکید نموده و خواستار تحقق آن هستیم.
1-انجمن شهرسازی استان خوزستان معتقد است؛ حرکت به سوی مدیریت واحد و یکپارچه شهری و تعامل هر چه بیشتر ادارات، سازمانها و ارگانهای دخیل در امور شهری با متخصصین شهرسازی در راستای وحدت بخشی و انسجام اجتماعی با شناخت قابلیت ها و ظرفیت های آنان گامی مهم و اثربخش در جهت ارتقاء سطح تاب آوری شهری می باشد.
2-با توجه به اینکه کشور ما و خصوصا شهرهای استان خوزستان در معرض بحرانهای محیطی و آسیب های ناشی از حوادث غیر مترقبه طبیعی امیل زلزله ریزگردها و قرار دارد نیازمند استفاده بیش از پیش از خدمات متخصصین شهرسازی در فرآیند طرح ها و ساخت و سازهای شهری در جهت رسیدن به شهر ایمن ، بالا بردن سطح تاب آوری و آستانه آسیب پذیری شهری در راستای پدافند غیر عامل و مدیریت بحران می باشیم.
3-انجمن شهرسازی استان خواهان تلاش بیش از پیش کلیه دستگاه های ذی نفوذ جهت رفع آلودگی هوا، آب و خاک می باشد تا پیش از این شاهد آمارهای خارج از استاندارد و تبعات منفی آن نباشیم
4-انجمن شهرسازی استان معتقد است صیانت از منابع طبیعی می بایست به عنوان یک اصل مهم در نظام شهرسازی تلقی شده و در این راستا جلوگیری از تخریب عناصر طبیعی نظیر رودخانه ها باطات و فضای سبز در شهرهای استان مجدانه در دستور کار قرار گیرد.
5- انجمن شهرسازی استان خواهان توجه به رویکرد شهرسازی انسان محور از طریق توسعه حمل و نقل عمومی، توسعه معابر پیاده و همچنین مناسب سازی فضاهای عمومی برای کلیه گروه های سنی و جنسی جامعه به ویژه معلولین می باشد.
6- انجمن شهرسازی استان بر این باور است شفاف سازی اقدامات شهرسازی یکی از راههای دستیابی به حکمروایی خوب شهری بوده و در این ارتباط، توجه به منابع اقتصادی در طرح های توسعه و عمران شهری در راستای اجرایی نمودن طرح ها و جلوگیری از رانت و سوداگری بر روی اراضی شهری را امری مستمر تلقی می کند.
7-رسیدن به جامعه آگاهی محور در سایه ارتقاء سطح دانش شهروندان در زمینه قوانین شهری و حقوق شهروندی و دست اندرکاران حوزه اجرایی ترویج فرهنگ شهرنشینی با استفاده از ظرفیت های نیروی انسانی متخصص در امر شهرسازی امکان پذیر خواهد بود.
8-توجه و احتمام مسئولین ذی نفوذ و في مدخل در امور شهری نسبت به تقویت جایگاه مهندسان شهرساز و استفاده از ظرفیت تخصصی آنان در برنامه ریزی طراحی و نظارت بر ساخت و سازهای شهری در مواردی نظیر: صدور پروانه ساختمانی، کنترل ضوابط و مقررات شهری کمیسیونهای شهری و کار گروه امور زیربنایی .
9- انجمن شهرسازی استان با توجه به لزوم بهره مندی از ظرفیت های اجتماعی فرهنگی شهروندان در راستای دستیابی به شهرهای سالم مطلوب و دلخواه و به منظور تاثیرگذاری شهروندان بر آینده شهرها از طریق مشارکت وسیع و حضور هر چه بیشتر در فرآیند تهیه طرح ها و پیگیری حقوق شهروندان خواهان تشکیل و تالار گفتگوه در شهرهای استان می باشد.
10- انجمن شهرسازی استان خوزستان از زحمات کلیه مسئولین و متخصصینی که با تلاش خود در راه اعتلای شهر زیست پذیر گام بر می دارند. صمیمانه تشکر و قدردانی می نماید. امید است که دانش و حرفه شهرسازی که طیف گسترده ای از وشته های دانشگاهی در هویت بخشیدن به آن نقش داشته انده بتواند جایگاه شایسته خود را در توسعه شهری کشورمان پیدا کنند و به عنوان یکی از ارکان اصلی در توسعه پایدار ایفای نقش نماید.